Betrokkenen

onze partners, ambassadeurs, taalverleiders en fondsen

Het Gedichtenlaboratorium van Stichting Special Arts is ontwikkeld door Blindschelders & Raadsman. Het Andere Gedicht en alle activiteiten die Special Arts daarbinnen ontwikkelt, worden tot stand gebracht met hulp van taalverleiders, ambassadeurs en verschillende fondsen.


Juryleden van Het Andere Gedicht 2022-2023

Najiba Abdellaoui

Najiba Abdellaoui deelde als dichter en eerste vrouw die het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam (2008) won, haar werk op verschillende (inter)nationale podia. Tegenwoordig leert ze jong en oud tijdens spoken word workshops alles over de kracht van zelfexpressie.

Najiba schreef kinderboeken ‘Bo en Mo – verdwaald in de tijd’ en ‘Mijn buurvrouw is een ninja’. Ook vertaalde ze ‘Het mooiste blauw’ van Ibtihaj Muhammad.

Foto: Linelle Deunk

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze schrijft gedichten voor mensen die niet van poëzie houden. Hij begon op zijn vijftiende met dichten en optreden en publiceerde inmiddels zoveel bundels dat hij de tel kwijt is. Hij is geregeld te zien en te horen met nieuwsgedichten voor radio en televisie.

Solo of met zijn band Asfaltfeeën trad hij op van studentehuiskamers tot Lowlands, van werfkelders tot Carré, van galmende trappenhuizen tot de Nacht van de Poëzie in Vredenburg en alles daartussenin.

‘Een cultuurproduct, schrijvend met het gemak van een natuurtalent’, aldus Gerrit Komrij.

Joost Zwagerman schreef: ‘Ingmar Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie’ en Ronald Giphart voegde daaraan toe: ‘Meeslepend en bedwelmend tegelijk, een feest om te lezen… Een ongelofelijk goede voordrachtsdichter.’

Guusje ter Horst

“Gedichten zeggen vaak zoveel meer dan lange verhalen.”
Guusje ter Horst is bestuurlijk aanjager ‘Onbeperkt meedoen’ op het ministerie van VWS. In het verleden heeft zij verschillende (politiek) bestuurlijke functies vervuld.

Zij heeft jarenlang mede voor de lichamelijk gehandicapte zoon van haar partner mogen zorgen.
Zij kijkt uit naar de gedichten die zij als jurylid mag gaan beoordelen. Gedichten zeggen vaak zoveel meer dan lange verhalen.

Foto: Jante Wortel

Martin Rombouts

Martin Rombouts (Rotterdam, 1992) is schrijver, theatermaker en performer. Hij schrijft over het nu: geld, internet, popmuziek. Hij maakte de podcast dat dus., de voorstellingen Poetic Resistance en Peach Season en maakt deel uit van BOYBAND, de literaire boyband. In 2023 won hij het 21e seizoen van De Slimste Mens (KRONCRV).


Ambassadeurs

Ambassadeurs dragen Het Andere Gedicht een warm hart toe en willen hun enthousiasme met anderen delen. Vanuit hun ervaringen als schrijvers, muzikanten, theatermakers en nog veel meer, willen ze iedereen helpen om een eigen stem te laten horen. Samen streven we naar een gelijkwaardige behandeling voor mensen met een handicap, als amateurkunstenaars, maar ook als professionals!

Foto: Ivar Elstrodt

twan vet

Poëzie is er voor iedereen. Het Andere Gedicht is een prachtig initiatief, een verrijking voor de poëzie, omdat ze zich inzetten voor een groep die helaas nog steeds te vaak over het hoofd wordt gezien.

Ik heb prachtige gedichten gelezen, met veel passie, oprechtheid, en humor, ook. De bijzondere gedichten én de bijzondere dichters verdienen alle aandacht. Met trots ben ik daarom ook ambassadeur van Het Andere Gedicht!

anne vegter

Tien jaar geleden viel de bundel ‘Dag taart op de tafel’ bij mij op de mat. De ondertitel was: 156 gedichten van mensen met een verstandelijke handicap. We hadden het in 2013 niet vaak over inclusiviteit. Intussen is er flink gesjord aan onze ingedutte hokjesgeest (wie kent dat woord nog?) van toen.

We noemen een beperking geen handicap meer. We erkennen de waarde van toegankelijkheid van kunst en cultuur voor iedereen. Alle mensen hebben een beperking, zeggen we nu. Special Arts beschouwt dat niet als een disclaimer. Die steekt de fik in de gedachte dat onze talenten beperkt zijn verdeeld. Die sjort aan de omstandigheden en schopt de deur naar dichterschap open. En ja, dan kan en mag iedereen meedoen. Dat is zo mooi aan ‘Het Andere Gedicht’. Dat is de dichtwedstrijd zonder verliezers. Dat is onbeperkt lol trappen op papier.

Foto: Liz van den Akker

joost oomen

Er zijn in honderden jaren literatuurgeschiedenis talloze gedichten in duizenden boekjes verschenen en bijna allemaal zijn ze geschreven door grote meneren met een hoed en al dan niet een snor, die naar de universiteit zijn gegaan en wisten hoe een sigaar gerookt moest worden.

Elk initiatief dat aan de hegemonie van deze meneren een einde probeert te maken juich ik toe, zeker wanneer het een initiatief is dat mensen die mijlenver van de literaire wereld verwijderd lijken, toch de poëzie in probeert te trekken. Dat daar hele verrassende en vernieuwende poëzie uit voort kan komen, lijkt mij evident! 

Foto: Els Zweerink

ERIK JAN HARMENS

Door wie ik ben en wat ik heb meegemaakt, heb ik altijd tot ‘de anderen’ behoord. Lang heb ik geprobeerd om dat te veranderen,

nu ben ik er als mens en als schrijver trots op om af te wijken. Daarom ben ik ambassadeur van ‘Het Andere Gedicht’: om makers die ook tot ‘de anderen’ behoren te helpen om zich vrij te voelen en te durven creëren. Iedereen mag er zijn, ongeacht de werking van de hersenpan!

Foto: Tessa Posthuma de Boer

Ester Naomi Perquin

Als jurylid voor Het Andere Gedicht 2017-2018 schreef Ester Naomi op de achterflap van de dichtbundel ‘Waar ik weg waai’: “Spelen met taal is niet weten wat je moet doen. Het is rommelen,

de slappe lach krijgen, met letters smijten. De vrijheid benutten en je nergens iets van aantrekken. Maar spelen met taal is ook: leren dat je met één woord de wereld kunt veranderen. Gewoon, omdat je er zin in hebt. Dat je een nieuwe werkelijkheid kunt schrappen – of de oude kunt verbeteren. Dat je onderweg kunt zijn, zelfs al blijf je op je plaats. Wat een geluk dat eigenlijk iedereen dat kan, op steeds weer andere manieren. Wat een geluk dat het hier is opgeschreven.”
Foto: Alexander Schwarz

Ted van lieshout

Poëzie is spelen met taal. En dat kunnen we allemaal. Déden we het maar allemaal. Dan zouden we zien dat er geen grenzen zijn aan ons vermogen om creatief te zijn.

Zelfs wie beperkt wordt of zich beperkt voelt, kan met een minimum aan woorden een maximaal resultaat bereiken door de taal te zien als een spel. Dat de schrijvers van ‘Het Andere Gedicht’ dit spel tot in de puntjes beheersen, blijkt elke keer opnieuw. Daarom ben ik er trots op ambassadeur te mogen zijn van ‘Het Andere Gedicht’. 

RICHARD MULLER – groningen

In de editie 2017-2018 schreef Richard het gedicht Aardbeving. Het gedicht is opgenomen in de dichtbundel ‘Waar ik weg waai.’ Richard is ambassadeur binnen Cosis in de provincie Groningen.

Laura Theunissen – Limburg

Ieder mens heeft een stukje zelfexpressie nodig en taal kan daarbij helpen. Dit heb ik zelf mogen ervaren, toen ik begon met het schrijven en delen van gedichten in het Limburgs onder het motto ‘Van mich veur dich’ (van mij voor jou). 

Ik heb een chronische reumatische ziekte genaamd fibromyalgie en ben daardoor onzichtbaar ziek. Hier heb ik lang mee geworsteld, maar door mijn persoonlijke verhaal en de daarbij horende gedachtes, emoties én wensen op papier zichtbaar te maken en het er ‘gewoon te laten zijn’ is er heel veel moois op m’n pad gekomen. Ik schrijf in het Limburgs, omdat dat voor mij mijn moedertaal is, de taal waarin ik denk, droom en liefheb. Mijn teksten voelen daardoor puur, authentiek en eerlijk.

Ieder mens wil gehoord worden en zich gezien voelen en daarom is het zo belangrijk dat mensen uitgenodigd worden om hun verhaal te delen. Door dit te doen ontstaat vaak begrip, herkenning of juist nieuwsgierigheid, wat mensen dichter bij elkaar brengt en tot onderlinge verbondenheid kan leiden. Ik vind het prachtig om te zien hoe special arts dit met behulp van het gedichtenlaboratorium stimuleert en breng dit initiatief dan ook graag onder de aandacht.

ART-JAN DE VRIES

Sinds 2010 zet Art-Jan zich in als ambassadeur voor Special Arts. Vanuit zijn persoonlijke ervaring met theater maken, presenteren en het werken met talenten met een beperking weet Art-Jan als geen ander het spel in het centrum te plaatsen in plaats van de beperking.

Hij richt zich op creëren binnen persoonlijke grenzen en denken buiten beperkingen.
Foto: Rosa van Ederen

TSEAD BRUINJA

Als jurylid voor Het Andere Gedicht heb ik prachtige gedichten gelezen die mij inspireerden in mijn eigen schrijven. Het waren grappige, ontroerende en spannende gedichten, die mij zelf aan het denken en schrijven zetten. Daar wil ik er graag meer van lezen en met andere lezers delen!

Celeste sebel

Celeste is ervaringsdeskundige bij Amerpoort. Zij is betrokken wij de Werkplaats Kamp Amersfoort en bij de Kookapp en werkt ook bij MultiMedia. Prachtige plekken om het Andere Gedicht bekend te maken.

Mattino

Verstandelijk ongehinderden
Bladerend door de bundel Waar ik weg waai moest ik net zo vaak lachen als huilen. Ik vroeg me af… “verstandelijke handicap”? Wie heeft er hier eigenlijk een verstandelijke handicap?

Juist bij mijzelf beperkt m’n verstand m’n mogelijkheden om creatief te zijn. Mijn “verstand” oordeelt en vertelt me wáár ik over moet dichten en hóe dat er dan uit moet zien.

Nee, dan de vrijheid van deze dichters. Zij hebben met een eigenzinnige blik alles beschreven wat in hun hoofd opkwam. Omdat het op dat moment voor hen belangrijk was. Niet meer en niet minder. De gedichten gaan vaak over dagelijkse dingen die ik zelf ook wel meemaak, maar die mijn “verstand” direct heeft afgekeurd omdat ze niet poëtisch zouden zijn.
Maar dat zijn ze wel en daarom wilde ik eigenlijk alle gedichten meteen wel op muziek zetten!

Ik wil alle dichters uit de bundel bedanken omdat zij met hun “verstandelijk ongehinderde” brein, mijn ogen weer wat verder hebben geopend voor de poëzie die overal op straat ligt.

Ik roep alle “verstandelijk ongehinderde” dichters op om hun gedichten in te sturen, want ik kijk er naar uit om ook deze gedichten op muziek te zetten!

Mattino

www.mattino.nl

Foto van Mieke van Zonneveld

Mieke van Zonneveld

Iets creatiefs tot stand brengen met iemand met een beperking is geen liefdadigheid. Het is in de eerste plaats heel leuk, verrijkend en grappig.

De puurheid van de ander –die ook in jezelf zit, maar als het ware schuilgaat onder een laag onuitgesproken gedragscodes en sociale wenselijkheid– is verfrissend en altijd gebeurt er wel iets onverwachts.
Ook kan de ontmoeting met iemand met een beperking je een beetje een spiegel voorhouden.

Zelf ben ik dichter en docent Nederlands op een internationale school. Het lijkt mij bijzonder om leerlingen zonder beperking in contact te brengen met mensen met een beperking. Dit zou denk ik een leuke maar ook leerzame ervaring zijn. Samen met Special Arts werk ik daarom aan een project dat we op verschillende scholen willen lanceren.

Rapper Monnik

Dat wat Het Andere Gedicht 2022-2023 allemaal in zich heeft raakt de passie van Monnik: “Dat we gezamenlijk begrijpen dat iedereen zijn individu is.”
‘Poëzie staat soms op afstand, ik zeg hou dichter bij.’Een schilder mag beginnen maar achter in de schilderij.
En neem die muzikant, die wilt geen muziek naast de lijn,
dus maak voor uw kunstenaar alle kunsten fijn.’

Anita Drost

We wonen met ruim 7,5 miljard mensen en ontelbaar veel andere levensvormen op deze aardbol. Die enorme variatie is niet alleen prachtig, maar ook noodzakelijk voor een gezond ecosysteem.

Ik ben ervan overtuigd dat hetzelfde geldt voor de diversiteit in onze samenleving: die maakt het leven niet alleen boeiend, maar is ook nodig voor een goed functionerende maatschappij.

Vanuit deze overtuiging heb ik grote moeite met het woord beperking. Als iemand rugklachten heeft en op een speciale bureaustoel werkt, vinden we dat heel normaal. Maar als iemand in een rolstoel zit, spreken we ineens over een handicap of beperking. Volgens mij heeft iedereen wel een beperking. Dus laten we daar nu eens over ophouden. Kunst en cultuur is voor iedereen. Daar wil ik als schrijvende ambassadeur graag aan bijdragen.

Henrianne bloed

Henrianne werkt bij zorgorganisatie Philadelphia, houdt van gedichten en schrijft ook zelf gedichten. Als ambassadeur zet zij zich in om binnen de organisatie mensen enthousiast te maken voor taal en poëzie.

Ook gaat zij in de op zoek naar mensen binnen Philadelphia die al gedichten schrijven en meer willen leren over poëzie. Want hoe mooi zou het zijn als daar dan een workshop voor komt.


Taalverleiders

De taalverleiders zijn na de basis- en verdiepingsworkshop extra getraind in de werkwijze taalvorming voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met NAH. Ze passen de methode toe in hun eigen dagelijkse praktijk en komen graag langs op andere locaties in het land.

De taalverleiders zijn Machteld van der Grift, Laurien van der Zwan, Marijke de Val en Jantine Geels.


Fondsen

Het Andere Gedicht 2022-2023 wordt georganiseerd i.s.m. Blindschelders & Raadsman en Stichting Taalvorming en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte · VSBfonds · Stichting Serra Foundation · Stichting SFO · HandicapNL|Stichting SPZ · Prins Bernhard Cultuurfonds|René H. van Bokkum Fonds|Piet Boxem Fonds|Madelief Fonds · Ridderlijke Duitsche Orde · Gemeente Amersfoort – Fundatie Luden van Stoutenburg · Dr. C.F. Vaillant Fonds · Stichting het Gehandicapte Kind · Ars Donandi · Elise Mathilde Fonds · Stichting De Boom · Sociaal Cultureel Fonds ASR · Pasman Stichting.