Persbericht Natuurlijk groeit gras

geen woord teveel

Nadia Doove Special Arts Dichter 2023-2024

Maandag 5 juni zijn tijdens Het Groot Poëziefeest in het AFAS Theater Leusden de winnaars van de landelijke poëziewedstrijd Het Andere Gedicht bekendgemaakt.

De eerste prijs is gewonnen door Nadia Doove van MOMO Theaterwerkplaats voor haar gedicht ALS IK EEN VULKAAN WAS. De jury, bestaande uit Ingmar Heytze, Guusje Ter Horst, Najiba Abdellaoui en Martin Rombouts, schrijft in het juryrapport:

“Goede dichters zijn in staat om met woorden de wereld met nieuwe beelden te verrijken. Nadia Doove is een goede dichter. Dit schijnbaar simpele gedicht begint met twee mooie beelden, je voelt je bijna zelf naar beneden vallen, en eindigt met een ontzettend creatief, verrassend en haast ingenieus plaatje waarvan je je als lezer afvraagt hoe iemand bij zo’n gedachte komt. Hoe verzin je het? Het ritme en de dosering – geen woord teveel – maken het af. Kortom, een hele originele interpretatie van het thema, dat in zijn kortheid ontzettend doeltreffend is.”

Nieuwe dichtbundel

Naast Nadia waren er prijzen voor Jordan van Beekveld, David Polman en Michelle Sladek en eervolle vermeldingen voor Halima El Adnani, Mathanius Aldaoud, Ria Boum en Hendrik Frankena.

De gedichten van de winnaars zijn uiteraard terug te vinden in de dichtbundel Natuurlijk groeit gras die in totaal 156 bijdragen van deelnemers bevat. Juryvoorzitter en dichter Ingmar Heytze op de achterflap van de bundel: “Dichters die graag moeilijk of onbegrijpelijk doen, die lees ik niet zo graag. Dichters die hun verwondering opschrijven op de mooiste manier die ze konden bedenken, daarvan houd ik des te meer. Dat zijn voor mij de echte dichters. Dit boek staat van begin tot eind vol met hun gedichten.” De bundel is te verkrijgen via de boekhandel en Special Arts.

Nadia Doove Special Arts Dichter

Naast een canvas van haar gedicht en een gegraveerde pen, mocht Nadia ook de titel Special Arts Dichter 2023-2024 in ontvangst nemen. Gedurende deze periode zal zij samen met andere dichters gedichten schrijven over onderwerpen die zij belangrijk vindt om aan te kaarten. De eerste die met de kersverse Special Arts dichter aan de slag gaat, is Ingmar Heytze.

Het Andere Gedicht is een taalstimulerend poëzieprogramma gebaseerd op Taalvorming. Hiermee wil stichting Special Arts taligheid van mensen met een verstandelijke beperking en niet aangeboren hersenletsel bevorderen.