Het Groot Poëziefeest 5 juni 2023 in beeld

iedereen is welkom op het Poëziefeest!

Het AFAS Theater in Leusden leefde op 5 juni op met workshops, optredens, presentaties en een open podium. Er was zo veel te doen dat het bijna onmogelijk was om alles te zien. Een goede reden om bij de volgende editie weer aanwezig te zijn dus!

Alle zintuigen

Bij gedichten denken mensen snel aan schrijven of spreken, maar tijdens het Groot Poëziefeest werd er op heel veel verschillende manieren (en met alle zintuigen) met poëzie gewerkt. Er waren niet alleen workshops waarbij geschreven werd, maar ook workshops over geur, geluid en dans. De duidelijke boodschap is dat je overal inspiratie vandaan kunt halen. Aan welke woorden denk je bij de geur van een roos? Waaraan bij het geluid van een grindpad of bij het bewegen van je armen?

Mooi dichten

Uiteraard stonden geschreven en gesproken gedichten centraal op dit poëziefeest. Er werden verteldoosjes met gedichten uitgewisseld tussen de bezoekers, er was een open podium waarop bezoekers hun eigen gedichten voor mochten lezen. De gedichtenbundel Natuurlijk groeit gras werd gepresenteerd. Aan het einde van de dag was het tijd voor de langverwachte bekendmaking van de Special Arts Dichter 2023-2024. En dat is… (tromgeroffel) Nadia Doove. Zij schreef het prachtige gedicht Als ik een vulkaan was

ALS IK EEN VULKAAN WAS

Als ik een blaadje was,
viel ik naar beneden
Als ik een dennenboom was,
werd ik met kerst omgehakt.
Als ik een vulkaan was,
lag ik met m’n rug op de aarde te roken

Met die bekendmaking werd het feest afgesloten. We hopen (en weten bijna wel zeker) dat alle bezoekers met nieuwe inspiratie en misschien zelfs met nieuw zelfvertrouwen naar huis zijn gegaan. Wij kijken in ieder geval alweer uit naar de volgende editie van het Groot Poëziefeest.

Om na te genieten van alle feestelijke onderdelen: workshops, lunch, theater, muziek, dans, het podiumpoëziecafé en de nieuwe poëziebundel ook een fotoverslag.

De foto’s zijn gemaakt door Claudia Kamergorodski en Naomi Papendorp. Geniet ook van het nummer Onderweg van Mattino, naar een gedicht van Roxanne Scheffer.Heb je vragen? Of wil je een digitaal bestand van een foto ontvangen? Mail naar poezie(@)specialarts.nl.

Onderweg naar Het Groot Poëziefeest 5 juni 2023
Of je al wel of nog niet hebt meegedaan met onze workshops, poëziewedstrijd of het online Poëziecafé. Of je veel met taal bezig bent of schrijven juist moeilijk vindt. Je bent welkom met je klas, groep of met je familie. Het wordt een superleuk groepsuitje in het AFAS Theater Leusden vol verrassingen, muziek, theater, workshops, een open podium en natuurlijk de nieuwe dichtbundel. Art-Jan de Vries en Mattino zijn er ook.
Zij zijn niet de enigen die komen: natuurlijk onze studenten en poëziegirls Amber, Jaime, Naomi en Tara, geluidskunstenaar Erik Langhout, Jouke en Wiepkje nemen je mee in de geheimen van het mini-theater, je kunt een gedicht dansen, woorden ruiken of misschien kies je wel voor een workshop Spoken Word. En we zijn er met het Poëziecafé met heuse obers en cafémuzikanten. Natuurlijk zorgen we er ook voor als je even wilt uitrusten van alle indrukken dat dit kan.

Het programma:
Om 11.30 uur gaan de deuren van het AFAS Theater Leusden open
Van 11.30 – 13.00 uur kun je meedoen aan het workshop en kijkprogramma in de foyer
Van 13.00 – 15.30 uur is er een verrassend zaalprogramma met pauze
Vanaf 15.30 uur kun je je gedicht voordragen op het open podium

Jullie willen natuurlijk weten waar het feest zal zijn…Dit is het mooie AFAS Theater Leusden, Inspiratielaan 3, 3833 AV Leusden. Je kunt hier gratis parkeren.

Hebben jullie een idee om een gedicht op het podium te laten zien, horen of spelen? Laat het ons weten en wie weet staan jullie 5 juni in de spotlight op het open podium.

Wees er snel bij, zodat je al dit moois niet gaat missen!
Tot 5 juni 2023!

Het Groot Poëziefeest is geweest – maar er is nog veel moois te beleven

SAMEN maken we er een groot feest van! Wat kun je nu al doen?

1. Tip van ambassadeur Richard Muller
Richard maakte een filmpje met tekening voor de Vrienden van Cosis. En hoe mooi: zij zorgen ervoor dat er een bus gehuurd kan worden. Kijk of jullie organisatie ook Vrienden heeft aan wie jullie een bus kunnen vragen. Maak een filmpje, tekening foto en/of gedicht. Stuur het filmpje naar jullie speciaal vervoersbedrijf.


2. Je krijgt een pakketje per post
Als je je hebt aangemeld ontvang je van stagiairs Amber, Jaime, Naomi en Tara een doosje per post. Hiervan mogen jullie een verteldoosje maken en dit meenemen naar Het Groot Poëziefeest. In dit filmpje vertellen ze wat de bedoeling is. Het Verteldoosje is je entreebewijs. Dus niet vergeten!

3. Spreek je gedicht in en mail het naar poezie@specialarts.nl
Geluidskunstenaar Erik Langhout geeft tips hoe je je gedicht kunt opnemen.
* Inspreken kan met de mobiele telefoon, die je gewoon aan je oor houdt.
* Belangrijk is een rustige plek die niet hol klinkt en waar geen omgevingsgeluiden zijn. Bijvoorbeeld een slaapkamer.
* Apps die geschikt zijn voor een goede opname:
Voor de iPhone is RECORDER PLUS een handige en voor Android de app met de zelfde naam. Het enige belangrijke is dat de app het opname formaat en de kwaliteit kan instellen.Voor beide apps is dat .WAV als opname formaat en 44.1 of 48.00 KHZ of HIGH kan worden ingesteld. Liefst de combinatie WAV en 48khz. Als het niet helemaal lukt is er geen man over boord.

Erik zie je rechts op de foto. We gaan daar iets leuks mee doen!

4. En jaha voor iedereen die tot het einde doorleest? Je kunt busvervoer winnen:
Als je de enquête invult en met 50 personen naar Het Groot Poëziefeest wilt komen? Dat kan je dagbesteding zijn samen met andere dagbestedingen, je woonlocatie, je klas, je familie. Dan rijdt deze bus misschien wel naar jullie toe:


Wat hebben we er een zin in om jullie te zien!

Tine & Art-Jan