Landelijke poëziewedstrijd

dicht er op los en doe mee!

Het Andere Gedicht

Thema: NATUURLIJK

VOOR WIE?

De poëziewedstrijd van Special Arts is voor iedereen vanaf 12 jaar met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Je kunt meedoen via je school, werk of dagbesteding, maar je kunt ook thuis een gedicht schrijven.

DOE JE MEE?

Schrijf over iets wat jij zelf hebt meegemaakt, gedacht, gedroomd of gevoeld toen je in de natuur was. Of over iets wat voor jou heel logisch is (‘natuurlijk!’) of jou van nature heel makkelijk of juist heel moeilijk afgaat. Alles mag, zolang het gedicht maar in het Nederlands is, je het zelf verzint en het jouw eigen woorden zijn. Rijmen mag, maar hoeft zeker niet. Als je wilt, mag je een tekening bij je gedicht maken.

STUUR JE GEDICHT IN VOOR [DATUM]

“Ik ga morgen meteen al beginnen te schrijven. Want ik vond het de vorige keer zó leuk!”

HOE KUN JE MEEDOEN?

  • Wil je hulp bij het maken van een gedicht? Ga dan naar www.gedichtenlaboratorium.nl. Hier lees je hoe je in eenvoudige stappen een gedicht maakt.
  • Je hoeft niet zelf te kunnen schrijven om een gedicht te maken. Ook iemand anders mag jouw gedicht opschrijven, zolang het maar jouw woorden zijn.
  • Je mag met één, twee of drie gedichten meedoen.
  • Heb je jouw zelfgeschreven gedicht over het thema Natuurlijk af? Stuur het digitaal in via gedichtenlaboratorium.nl/hetanderegedicht2022. Of print het deelnameformulier uit en stuur je gedicht per post naar Special Arts, Het Andere Gedicht, Zonnehof 4a, 3811 NC Amersfoort.

Dicht erop los en doe mee!

WAT KUN JE WINNEN?

Jouw zelfgeschreven gedicht in een dichtbundel

De mooiste gedichten komen in een dichtbundel. Deze bundel komt in de boekwinkel te liggen. En als jouw gedicht erin staat, krijg je er natuurlijk zelf ook één.

Prijzen

Bij een wedstrijd horen natuurlijk prijzen. Welke? Dat houden we geheim tot de uitreiking! Eén prijs maken we al wel bekend… Special Arts-dichter voor één jaar. Samen met een bekende dichter schrijf je in dat jaar vier gedichten die we gaan publiceren.

Voor wie zijn de prijzen? Dat bepaalt onze vakjury.

De prijsuitreiking van de dichtwedstrijd vindt plaats tijdens een spetterend poëziefeest in 2023 met theater, muziek en optredens van dichters.

INFORMATIE VOOR BEGELEIDERS EN LEERKRACHTEN

POËZIE IN DE GROEP

De landelijke dichtwedstrijd Het Andere Gedicht 2022-2023 is een mooie aanleiding om in de groep met taal aan de slag te gaan. Het thema van de wedstrijd is Natuurlijk.

GROEIEN DOOR TAAL

Bij het schrijven van gedichten gaat het niet alleen om de schoonheid van taal. Dichten is een van de meest persoonlijke manieren om je te uiten. En door het spelen met woorden en zinnen en het onder woorden brengen van wat je denkt en voelt, word je taalvaardiger en mondiger. Mensen met een beperking leren door het dichten beter communiceren, laten hun eigen geluid horen en delen met anderen wat hen bezighoudt, raakt of ontroert. Dat maakt hen onafhankelijker en zelfverzekerder.

DE MEERWAARDE VAN GEDICHTEN

Gedichten zijn korte, beeldende en zorgvuldig vormgegeven teksten waarin ieder woord bewust gekozen is. Dat poëzie geen vaste vorm heeft, geeft ruimte aan de dichter om zijn ideeën op zijn of haar eigen manier te verwoorden.

GEDICHTEN SCHRIJVEN, HOE BEGELEID JE DAT?

  • Je gaat uit van de deelnemer zelf. Hierdoor werk je automatisch op het juiste niveau en zorg je dat de deelnemer zich laagdrempelig kan uiten, op een manier die past bij zijn of haar mogelijkheden.
  • Ga voor inspiratie en een handig stappenplan naar www.gedichtenlaboratorium.nl. Dit is een tool met uitleg, artikelen, creatieve werkvormen, inspiratie en een webapp om zelf aan de slag te gaan met poëzie. Tijdens Het Andere Gedicht 2022-2023 is het ook dé plek over alle projectactiviteiten.

SAMEN AAN DE SLAG MET POËZIE

TRAININGEN

In verschillende regio’s organiseert Special Arts basistrainingen voor begeleiders en leerkrachten. Ook zijn er online opfristrainingen. Door de trainingen word je vaardiger in het werken met taal en poëzie op een manier die voor iedereen zowel toegankelijk als uitdagend is, en die aansluit op de beleving en het vermogen van de leerling of cliënt. Wil je je verder bekwamen, dan kun je een eendaagse landelijke verdiepingstraining volgen.

Deelname aan de trainingen is gratis in ruil voor het delen van jouw ervaringen en verhalen. Wil je meer informatie of wil je je aanmelden? Kijk dan op www.gedichtenlaboratorium.nl/hetanderegedicht2022.

WERKPLAATSEN SAMEN LEREN SAMEN DOEN

Onderdeel van Het Andere Gedicht 2022-2023 zijn Werkplaatsen waar mensen met een beperking en professionals elkaar ontmoeten en samenwerken rondom taalkunst en (nieuwe) uitingsvormen. Kijk op

www.gedichtenlaboratorium.nl/hetanderegedicht2022 of we ook bij jullie in de buurt zijn. Of misschien heb je wel een goed idee voor zo’n Werkplaats. Laat het ons weten!

MEER WETEN?

Kijk op www.gedichtenlaboratorium.nl en op de Facebookpagina van Het Andere Gedicht.

Heb je vragen of wil je deze informatieposter bestellen? Mail naar poezie@specialarts.nl.

Special Arts richt zich op kunst en handicap. De landelijke stichting met ANBI-status bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen, ondersteunt kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van talent en brengt hun kunstuitingen voor het voetlicht. Special Arts richt zich op alle kunstdisciplines (beeldend, theater, muziek, dans en poëzie) en op mensen met uiteenlopende beperkingen (verstandelijk, psychisch en fysiek).

Het Andere Gedicht 2022-2023 wordt georganiseerd i.s.m. Blindschelders & Raadsman, Poëziepaleis en Stichting Taalvorming en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte · VSBfonds · Stichting Serra Foundation · Stichting SFO · HandicapNL|Stichting SPZ · Prins Bernhard Cultuurfonds|René H. van Bokkum Fonds|Piet Boxem Fonds|Madelief Fonds · Ridderlijke Duitsche Orde · Gemeente Amersfoort – Fundatie Luden van Stoutenburg · Dr. C.F. Vaillant Fonds · Stichting het Gehandicapte Kind · Ars Donandi · Elise Mathilde Fonds · Stichting De Boom · Sociaal Cultureel Fonds ASR · Pasman Stichting.

Beeld: Daphne Olivier

Grafisch ontwerp: Petra Baan

Doe mee met onze enquêtes en je ontvangt Het Andere Gedicht Verteldoosje vol inspiratie om met het thema Natuurlijk aan de slag te gaan. Zolang de voorraad strekt.