Landelijke poëziewedstrijd

dicht er op los en doe mee!

Thema: NATUURLIJK

Voor wie?

De poëziewedstrijd van Special Arts is voor iedereen vanaf 12 jaar met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Je kunt meedoen via je school, werk of dagbesteding, maar je kunt ook thuis een gedicht schrijven.

Doe je mee?

Schrijf over iets wat jij zelf hebt meegemaakt, gedacht, gedroomd of gevoeld toen je in de natuur was. Of over iets wat voor jou heel logisch is (‘natuurlijk!’) of jou van nature heel makkelijk of juist heel moeilijk afgaat. Alles mag, zolang het gedicht maar in het Nederlands is, je het zelf verzint en het jouw eigen woorden zijn. Rijmen mag, maar hoeft zeker niet. Als je wilt, mag je een tekening bij je gedicht maken.

Hoe kun je meedoen

  • Wil je hulp bij het maken van een gedicht? Ga dan naar Schrijf zelf. Hier word je in eenvoudige stappen door het maken van een gedicht geleid.
  • Je hoeft niet zelf te kunnen schrijven om een gedicht te maken. Ook iemand anders mag jouw gedicht opschrijven, zolang het maar jouw woorden zijn.
  • Je mag met één, twee of drie gedichten meedoen.
  • Heb je jouw zelfgeschreven gedicht over het thema Natuurlijk af? Stuur het digitaal in of print het deelnameformulier uit en stuur je gedicht per post naar Special Arts, Het Andere Gedicht, Zonnehof 4a, 3811 NC Amersfoort.

Inschrijving voor de
poëziewedstrijd is gesloten!

Wat kun je winnen?

Jouw zelfgeschreven gedicht in een dichtbundel

De mooiste gedichten komen in een dichtbundel. Deze bundel komt in de boekwinkel te liggen. En als jouw gedicht erin staat, krijg je er natuurlijk zelf ook één.

Prijzen

Bij een wedstrijd horen natuurlijk prijzen. Welke? Dat houden we geheim tot de uitreiking! Eén prijs maken we al wel bekend… Special Arts-dichter voor één jaar. Samen met een bekende dichter schrijf je in dat jaar vier gedichten die we gaan publiceren.

Muziekartiest Mattino – ambassadeur van Het Andere Gedicht – heeft van het gedicht van Angelique Groen, eerste prijswinnaar van de editie 2017-2018, een liedje gemaakt. Zie de video op deze pagina.
Doe mee met de wedstrijd en wie weet maakt Mattino ook van jouw gedicht een liedje.

Voor wie zijn de prijzen? Dat bepaalt onze vakjury.

De prijsuitreiking van de poëziewedstrijd vindt plaats in het voorjaar van 2023 met theater, muziek en optredens van dichters.

“Ik ga morgen meteen al beginnen te schrijven. Want ik vond het de vorige keer zó leuk!”


De eerste fase van Het Andere Gedicht 2022-2023 is afgerond, nu gaan we de volgende fase in, waarin we poëzieworkshops en werkplaatsen organiseren, gasten ontvangen in het online Poëziecafé en aan de slag gaan voor het Poëziefeest in juni 2023.

Dit alles kunnen wij alleen mogelijk maken met de financiële bijdrage van veel fondsen. In ruil daarvoor willen zij graag jullie ervaringen horen. Willen jullie daarom alsjeblieft de enquête invullen?

Lees meer in de enquête

Special Arts richt zich op kunst en handicap. De landelijke stichting met ANBI-status bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen, ondersteunt kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van talent en brengt hun kunstuitingen voor het voetlicht. Special Arts richt zich op alle kunstdisciplines (beeldend, theater, muziek, dans en poëzie) en op mensen met uiteenlopende beperkingen (verstandelijk, psychisch en fysiek).

Het Andere Gedicht 2022-2023 wordt georganiseerd i.s.m. Blindschelders & Raadsman en Stichting Taalvorming en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte · VSBfonds · Stichting Serra Foundation · Stichting SFO · HandicapNL|Stichting SPZ · Prins Bernhard Cultuurfonds|René H. van Bokkum Fonds|Piet Boxem Fonds|Madelief Fonds · Ridderlijke Duitsche Orde · Gemeente Amersfoort – Fundatie Luden van Stoutenburg · Dr. C.F. Vaillant Fonds · Stichting het Gehandicapte Kind · Ars Donandi · Elise Mathilde Fonds · Stichting De Boom · Sociaal Cultureel Fonds ASR · Pasman Stichting.

Maak kans op leuk prijzen!

De eerste fase van Het Andere Gedicht 2022-2023 is afgerond, nu gaan we de volgende fase in, waarin we poëzieworkshops en werkplaatsen organiseren, gasten ontvangen in het online Poëziecafé en aan de slag gaan voor het Poëziefeest in juni 2023.

Dit alles kunnen wij alleen mogelijk maken met de financiële bijdrage van veel fondsen. In ruil daarvoor willen zij graag jullie ervaringen horen.
Willen jullie daarom alsjeblieft de enquête invullen?

Lees meer in de enquête