Landelijke poëziewedstrijd

dicht er op los en doe mee!

Een Poëziefeest, een dichtbundel en bekroonde gedichten

Iedereen die mee heeft gedaan aan de poëziewedstrijd was VIP Gast op Het Groot Poëziefeest. Met workshops, muziek, buttons en een theatershow werden onze VIP Gasten onthaald en in het zonnetje gezet.

Foto’s: Claudia Kamergorodski

De dichtbundel Natuurlijk groeit gras

Wat zijn er veel fantastische gedichten voor de poëziewedstrijd ingestuurd. De leescommissie bestaande uit dichters, boekhandelaren, docenten, spoken word artiesten hebben voor de dichtbundel Natuurlijk groeit gras 156 gedichten uitgekozen.

Hieruit heeft de jury – bestaande uit Najiba Abdellaoui, Martin Rombouts, Guusje ter Horst en Ingmar Heytze – drie gedichten bekroond met een prijs. Schrijvers van deze gedichten zijn: Jordan van Beekveld, David Polman en Michelle Sladek. Verder kregen Halima El Adnani, Hendrik Frankena, Mathanius Aldaoud en Ria Boum een eervolle vermelding.

Special Arts Dichter 2023-2024 is Nadia Doove, zij kreeg deze titel met haar gedicht Als ik een vulkaan was. De jury schrijft in het juryrapport: “Goede dichters zijn in staat om met woorden de wereld met nieuwe beelden te verrijken. Nadia Doove is een goede dichter (…)”.

Nadia ontving uit handen van juryleden Martin Rombouts en Najiba Abdellaoui een canvas van haar gedicht en een gegraveerde pen. Met deze pen benoemde de jury Nadia Doove tot Special Arts Dichter 2023-2024. Gedurende deze periode zal zij samen met andere dichters gedichten schrijven over onderwerpen die zij belangrijk vindt. Eén van de dichters die met de Special Arts Dichter aan de slag gaat, is Ingmar Heytze.


Iedereen die in de dichtbundel staat heeft een exemplaar van de dichtbundel Natuurlijk groeit gras ontvangen. Aan alle deelnemers aan de landelijke poëziewedstrijd 2022-2023 is een poëzieschrift overhandigd/toegestuurd. Om helemaal vol te schrijven en te tekenen met verhalen en gedichten. Bewaar ze goed!

Hoe kun je meedoen

  • Wil je hulp bij het maken van een gedicht? Ga dan naar Schrijf zelf. Hier word je in eenvoudige stappen door het maken van een gedicht geleid.
  • Je hoeft niet zelf te kunnen schrijven om een gedicht te maken. Ook iemand anders mag jouw gedicht opschrijven, zolang het maar jouw woorden zijn.
  • Je mag met één, twee of drie gedichten meedoen.
  • Heb je jouw zelfgeschreven gedicht over het thema Natuurlijk af? Stuur het digitaal in of print het deelnameformulier uit en stuur je gedicht per post naar Special Arts, Het Andere Gedicht, Zonnehof 4a, 3811 NC Amersfoort.

Inschrijving voor de
poëziewedstrijd is gesloten!

Wat kun je winnen?

Jouw zelfgeschreven gedicht in een dichtbundel

De mooiste gedichten komen in een dichtbundel. Deze bundel komt in de boekwinkel te liggen. En als jouw gedicht erin staat, krijg je er natuurlijk zelf ook één.

Prijzen

Bij een wedstrijd horen natuurlijk prijzen. Welke? Dat houden we geheim tot de uitreiking! Eén prijs maken we al wel bekend… Special Arts-dichter voor één jaar. Samen met een bekende dichter schrijf je in dat jaar vier gedichten die we gaan publiceren.

Muziekartiest Mattino – ambassadeur van Het Andere Gedicht – heeft van het gedicht van Angelique Groen, eerste prijswinnaar van de editie 2017-2018, een liedje gemaakt. Zie de video op deze pagina.
Doe mee met de wedstrijd en wie weet maakt Mattino ook van jouw gedicht een liedje.

Voor wie zijn de prijzen? Dat bepaalt onze vakjury.

De prijsuitreiking van de poëziewedstrijd vindt plaats in het voorjaar van 2023 met theater, muziek en optredens van dichters.

Thema: NATUURLIJK

Voor wie?

De poëziewedstrijd van Special Arts is voor iedereen vanaf 12 jaar met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Je kunt meedoen via je school, werk of dagbesteding, maar je kunt ook thuis een gedicht schrijven.

Doe je mee?

Schrijf over iets wat jij zelf hebt meegemaakt, gedacht, gedroomd of gevoeld toen je in de natuur was. Of over iets wat voor jou heel logisch is (‘natuurlijk!’) of jou van nature heel makkelijk of juist heel moeilijk afgaat. Alles mag, zolang het gedicht maar in het Nederlands is, je het zelf verzint en het jouw eigen woorden zijn. Rijmen mag, maar hoeft zeker niet. Als je wilt, mag je een tekening bij je gedicht maken.

“Ik ga morgen meteen al beginnen te schrijven. Want ik vond het de vorige keer zó leuk!”

Juryleden poëziewedstrijd 2022 / 2023

Najiba Abdellaoui

Najiba Abdellaoui schreef kinderboeken ‘Bo en Mo – verdwaald in de tijd’ en ‘Mijn buurvrouw is een ninja’. Ook vertaalde ze ‘Het mooiste blauw’ van Ibtihaj Muhammad.

Als dichter en eerste vrouw die het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam (2008) won, deelde ze haar werk op verschillende (inter)nationale podia. Tegenwoordig leert ze jong en oud tijdens spoken word workshops alles over de kracht van zelfexpressie.

Foto: Linelle Deunk

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze schrijft gedichten voor mensen die niet van poëzie houden. Hij begon op zijn vijftiende met dichten en optreden en publiceerde inmiddels zoveel bundels dat hij de tel kwijt is. Hij is geregeld te zien en te horen met nieuwsgedichten voor radio en televisie.

Solo of met zijn band Asfaltfeeën trad hij op van studentehuiskamers tot Lowlands, van werfkelders tot Carré, van galmende trappenhuizen tot de Nacht van de Poëzie in Vredenburg en alles daartussenin.

‘Een cultuurproduct, schrijvend met het gemak van een natuurtalent’, aldus Gerrit Komrij.

Joost Zwagerman schreef: ‘Ingmar Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie’ en Ronald Giphart voegde daaraan toe: ‘Meeslepend en bedwelmend tegelijk, een feest om te lezen… Een ongelofelijk goede voordrachtsdichter.’’

Guusje ter Horst

Guusje ter Horst is bestuurlijk aanjager ‘Onbeperkt meedoen’ op het ministerie van VWS. Zij heeft jarenlang mede voor de lichamelijk gehandicapte zoon van haar partner mogen zorgen.

In het verleden heeft zij verschillende (politiek) bestuurlijke functies vervuld. Zij kijkt uit naar de gedichten die zij als jurylid mag gaan beoordelen. Gedichten zeggen vaak zoveel meer dan lange verhalen.

Foto: Jante Wortel

MARTIN ROMBOUTS

Martin Rombouts (Rotterdam, 1992) is schrijver, theatermaker en performer. Hij schrijft over het nu: geld, internet, popmuziek. Hij maakte de podcast dat dus., de voorstellingen Poetic Resistance en Peach Season en maakt deel uit van BOYBAND, de literaire boyband. In 2023 won hij het 21e seizoen van De Slimste Mens (KRONCRV).


Special Arts richt zich op kunst en handicap. De landelijke stichting met ANBI-status bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen, ondersteunt kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van talent en brengt hun kunstuitingen voor het voetlicht. Special Arts richt zich op alle kunstdisciplines (beeldend, theater, muziek, dans en poëzie) en op mensen met uiteenlopende beperkingen (verstandelijk, psychisch en fysiek).

Het Andere Gedicht 2022-2023 wordt georganiseerd i.s.m. Blindschelders & Raadsman en Stichting Taalvorming en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte · VSBfonds · Stichting Serra Foundation · Stichting SFO · HandicapNL|Stichting SPZ · Prins Bernhard Cultuurfonds|René H. van Bokkum Fonds|Piet Boxem Fonds|Madelief Fonds · Ridderlijke Duitsche Orde · Gemeente Amersfoort – Fundatie Luden van Stoutenburg · Dr. C.F. Vaillant Fonds · Stichting het Gehandicapte Kind · Ars Donandi · Elise Mathilde Fonds · Stichting De Boom · Sociaal Cultureel Fonds ASR · Pasman Stichting.