Betrokkenen

onze partners, ambassadeurs, taalverleiders en fondsen

Het Gedichtenlaboratorium van Stichting Special Arts is ontwikkeld door Blindschelders & Raadsman. Het Andere Gedicht en alle activiteiten die Special Arts daarbinnen ontwikkelt, worden tot stand gebracht met hulp van taalverleiders, ambassadeurs en verschillende fondsen.


Ambassadeurs

Ambassadeurs dragen Het Andere Gedicht een warm hart toe en willen hun enthousiasme met anderen delen. Zij dragen bij aan ons streven naar een inclusieve samenleving met een gelijkwaardige positie van mensen met een handicap, zowel binnen de wereld van de kunst- en cultuurbeoefening door amateurs als in de professionele wereld.
Ambassadeurs kunnen hun ambassadeurschap naar eigen inzicht invullen.

Foto: Els Zweerink

ERIK JAN HARMENS

Door wie ik ben en wat ik heb meegemaakt, heb ik altijd tot ‘de anderen’ behoord. Lang heb ik geprobeerd om dat te veranderen,

nu ben ik er als mens en als schrijver trots op om af te wijken. Daarom ben ik ambassadeur van ‘Het Andere Gedicht’: om makers die ook tot ‘de anderen’ behoren te helpen om zich vrij te voelen en te durven creëren. Iedereen mag er zijn, ongeacht de werking van de hersenpan!

Foto: Alexander Schwarz

Ted van lieshout

Poëzie is spelen met taal. En dat kunnen we allemaal. Déden we het maar allemaal. Dan zouden we zien dat er geen grenzen zijn aan ons vermogen om creatief te zijn.

Zelfs wie beperkt wordt of zich beperkt voelt, kan met een minimum aan woorden een maximaal resultaat bereiken door de taal te zien als een spel. Dat de schrijvers van ‘Het Andere Gedicht’ dit spel tot in de puntjes beheersen, blijkt elke keer opnieuw. Daarom ben ik er trots op ambassadeur te mogen zijn van ‘Het Andere Gedicht’. 

Foto: Tessa Posthuma de Boer

Ester Naomi Perquin

Als jurylid voor Het Andere Gedicht 2017-2018 schreef Ester Naomi op de achterflap van de dichtbundel ‘Waar ik weg waai’: “Spelen met taal is niet weten wat je moet doen. Het is rommelen,

de slappe lach krijgen, met letters smijten. De vrijheid benutten en je nergens iets van aantrekken. Maar spelen met taal is ook: leren dat je met één woord de wereld kunt veranderen. Gewoon, omdat je er zin in hebt. Dat je een nieuwe werkelijkheid kunt schrappen – of de oude kunt verbeteren. Dat je onderweg kunt zijn, zelfs al blijf je op je plaats. Wat een geluk dat eigenlijk iedereen dat kan, op steeds weer andere manieren. Wat een geluk dat het hier is opgeschreven.”

ART-JAN DE VRIES

Sinds 2010 zet Art-Jan zich in als ambassadeur voor Special Arts. Vanuit zijn persoonlijke ervaring met theater maken, presenteren en het werken met talenten met een beperking weet Art-Jan als geen ander het spel in het centrum te plaatsen in plaats van de beperking.

Hij richt zich op creëren binnen persoonlijke grenzen en denken buiten beperkingen.

RICHARD MULLER – groningen

In de editie 2017-2018 schreef Richard het gedicht Aardbeving. Het gedicht is opgenomen in de dichtbundel ‘Waar ik weg waai.’ Richard is ambassadeur binnen Cosis in de provincie Groningen.

Laura Theunissen – Limburg

Ieder mens heeft een stukje zelfexpressie nodig en taal kan daarbij helpen. Dit heb ik zelf mogen ervaren, toen ik begon met het schrijven en delen van gedichten in het Limburgs onder het motto ‘Van mich veur dich’ (van mij voor jou). 

Ik heb een chronische reumatische ziekte genaamd fibromyalgie en ben daardoor onzichtbaar ziek. Hier heb ik lang mee geworsteld, maar door mijn persoonlijke verhaal en de daarbij horende gedachtes, emoties én wensen op papier zichtbaar te maken en het er ‘gewoon te laten zijn’ is er heel veel moois op m’n pad gekomen. Ik schrijf in het Limburgs, omdat dat voor mij mijn moedertaal is, de taal waarin ik denk, droom en liefheb. Mijn teksten voelen daardoor puur, authentiek en eerlijk.

Ieder mens wil gehoord worden en zich gezien voelen en daarom is het zo belangrijk dat mensen uitgenodigd worden om hun verhaal te delen. Door dit te doen ontstaat vaak begrip, herkenning of juist nieuwsgierigheid, wat mensen dichter bij elkaar brengt en tot onderlinge verbondenheid kan leiden. Ik vind het prachtig om te zien hoe special arts dit met behulp van het gedichtenlaboratorium stimuleert en breng dit initiatief dan ook graag onder de aandacht.

Foto: Rosa van Ederen

TSEAD BRUINJA

Als jurylid voor Het Andere Gedicht heb ik prachtige gedichten gelezen die mij inspireerden in mijn eigen schrijven. Het waren grappige, ontroerende en spannende gedichten, die mij zelf aan het denken en schrijven zetten. Daar wil ik er graag meer van lezen en met andere lezers delen!

Mattino

Verstandelijk ongehinderden
Bladerend door de bundel Waar ik weg waai moest ik net zo vaak lachen als huilen. Ik vroeg me af… “verstandelijke handicap”? Wie heeft er hier eigenlijk een verstandelijke handicap?

Juist bij mijzelf beperkt m’n verstand m’n mogelijkheden om creatief te zijn. Mijn “verstand” oordeelt en vertelt me wáár ik over moet dichten en hóe dat er dan uit moet zien.

Nee, dan de vrijheid van deze dichters. Zij hebben met een eigenzinnige blik alles beschreven wat in hun hoofd opkwam. Omdat het op dat moment voor hen belangrijk was. Niet meer en niet minder. De gedichten gaan vaak over dagelijkse dingen die ik zelf ook wel meemaak, maar die mijn “verstand” direct heeft afgekeurd omdat ze niet poëtisch zouden zijn.
Maar dat zijn ze wel en daarom wilde ik eigenlijk alle gedichten meteen wel op muziek zetten!

Ik wil alle dichters uit de bundel bedanken omdat zij met hun “verstandelijk ongehinderde” brein, mijn ogen weer wat verder hebben geopend voor de poëzie die overal op straat ligt.

Ik roep alle “verstandelijk ongehinderde” dichters op om hun gedichten in te sturen, want ik kijk er naar uit om ook deze gedichten op muziek te zetten!

Mattino

www.mattino.nl

Foto van Mieke van Zonneveld

Mieke van Zonneveld

Iets creatiefs tot stand brengen met iemand met een beperking is geen liefdadigheid. Het is in de eerste plaats heel leuk, verrijkend en grappig.

De puurheid van de ander –die ook in jezelf zit, maar als het ware schuilgaat onder een laag onuitgesproken gedragscodes en sociale wenselijkheid– is verfrissend en altijd gebeurt er wel iets onverwachts.
Ook kan de ontmoeting met iemand met een beperking je een beetje een spiegel voorhouden.

Zelf ben ik dichter en docent Nederlands op een internationale school. Het lijkt mij bijzonder om leerlingen zonder beperking in contact te brengen met mensen met een beperking. Dit zou denk ik een leuke maar ook leerzame ervaring zijn. Samen met Special Arts werk ik daarom aan een project dat we op verschillende scholen willen lanceren.

Rapper Monnik

Dat wat Het Andere Gedicht 2022-2023 allemaal in zich heeft raakt de passie van Monnik: “Dat we gezamenlijk begrijpen dat iedereen zijn individu is.”
‘Poëzie staat soms op afstand, ik zeg hou dichter bij.’Een schilder mag beginnen maar achter in de schilderij.
En neem die muzikant, die wilt geen muziek naast de lijn,
dus maak voor uw kunstenaar alle kunsten fijn.’

Anita Drost

We wonen met ruim 7,5 miljard mensen en ontelbaar veel andere levensvormen op deze aardbol. Die enorme variatie is niet alleen prachtig, maar ook noodzakelijk voor een gezond ecosysteem.

Ik ben ervan overtuigd dat hetzelfde geldt voor de diversiteit in onze samenleving: die maakt het leven niet alleen boeiend, maar is ook nodig voor een goed functionerende maatschappij.

Vanuit deze overtuiging heb ik grote moeite met het woord beperking. Als iemand rugklachten heeft en op een speciale bureaustoel werkt, vinden we dat heel normaal. Maar als iemand in een rolstoel zit, spreken we ineens over een handicap of beperking. Volgens mij heeft iedereen wel een beperking. Dus laten we daar nu eens over ophouden. Kunst en cultuur is voor iedereen. Daar wil ik als schrijvende ambassadeur graag aan bijdragen.


Taalverleiders

De taalverleiders zijn na de basis- en verdiepingsworkshop extra getraind in de werkwijze taalvorming voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met NAH. Ze passen de methode toe in hun eigen dagelijkse praktijk en komen graag langs op andere locaties in het land.

De taalverleiders zijn Machteld van der Grift, Laurien van der Zwan, Marijke de Val en Jantine Geels.


Fondsen

Het Andere Gedicht 2022-2023 wordt georganiseerd i.s.m. Blindschelders & Raadsman en Stichting Taalvorming en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte · VSBfonds · Stichting Serra Foundation · Stichting SFO · HandicapNL|Stichting SPZ · Prins Bernhard Cultuurfonds|René H. van Bokkum Fonds|Piet Boxem Fonds|Madelief Fonds · Ridderlijke Duitsche Orde · Gemeente Amersfoort – Fundatie Luden van Stoutenburg · Dr. C.F. Vaillant Fonds · Stichting het Gehandicapte Kind · Ars Donandi · Elise Mathilde Fonds · Stichting De Boom · Sociaal Cultureel Fonds ASR · Pasman Stichting.