Betrokkenen

een gedicht in tien stappen met uitleg over de werkwijze per stap

Het Gedichtenlaboratorium van Stichting Special Arts is ontwikkeld door Blindschelders & Raadsman. Het Andere Gedicht en alle activiteiten die daarbinnen Special Arts daarbinnen ontwikkeld worden tot stand gebracht met hulp van taalverleiders, ambassadeurs en verschillende fondsen.


Ambassadeurs

Ambassadeurs dragen Het Andere Gedicht een warm hart toe en willen hun enthousiasme met anderen delen.

Zij dragen bij aan ons streven naar een inclusieve samenleving met een gelijkwaardige positie van mensen met een handicap, zowel binnen de wereld van de kunst- en cultuurbeoefening door amateurs als in de professionele wereld.

Ambassadeurs kunnen hun ambassadeurschap naar eigen inzicht invullen.

Ambassadeur Mieke van Zonneveld vertelt:

Iets creatiefs tot stand brengen met iemand met een beperking is geen liefdadigheid. Het is in de eerste plaats heel leuk, verrijkend en grappig. De puurheid van de ander –die ook in jezelf zit, maar als het ware schuilgaat onder een laag onuitgesproken gedragscodes en sociale wenselijkheid– is verfrissend en altijd gebeurt er wel iets onverwachts. Ook kan de ontmoeting met iemand met een beperking je een beetje een spiegel voorhouden.

Zelf ben ik dichter en docent Nederlands op een internationale school. Het lijkt mij bijzonder om leerlingen zonder beperking in contact te brengen met mensen met een beperking. Dit zou denk ik een leuke maar ook leerzame ervaring zijn. Samen met Special Arts werk ik daarom aan een project dat we op verschillende scholen willen lanceren. 

Foto van Mieke van Zonneveld

Taalverleiders

De taalverleiders zijn na de basis- en verdiepingsworkshop extra getraind in de werkwijze taalvorming voor mensen met een verstandelijke beperking en mensen met NAH. Ze passen de methode toe in hun eigen dagelijkse praktijk en komen graag langs op andere locaties in het land.

De taalverleiders zijn Machteld van der Grift, Laurien van der Zwan, Marijke de Val en Jantine Geels.


Fondsen

Het Andere Gedicht 2022-2023 wordt georganiseerd i.s.m. Blindschelders & Raadsman en Stichting Taalvorming en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte · VSBfonds · Stichting Serra Foundation · Stichting SFO · HandicapNL|Stichting SPZ · Prins Bernhard Cultuurfonds|René H. van Bokkum Fonds|Piet Boxem Fonds|Madelief Fonds · Ridderlijke Duitsche Orde · Gemeente Amersfoort – Fundatie Luden van Stoutenburg · Dr. C.F. Vaillant Fonds · Stichting het Gehandicapte Kind · Ars Donandi · Elise Mathilde Fonds · Stichting De Boom · Sociaal Cultureel Fonds ASR · Pasman Stichting.