Informatie voor begeleiders en leerkrachten

dicht er op los en doe mee!

POËZIE IN DE GROEP

De landelijke dichtwedstrijd Het Andere Gedicht 2022-2023 is een mooie aanleiding om in de groep met taal aan de slag te gaan. Het thema van de wedstrijd is Natuurlijk.

GROEIEN DOOR TAAL

Bij het schrijven van gedichten gaat het niet alleen om de schoonheid van taal. Dichten is een van de meest persoonlijke manieren om je te uiten. En door het spelen met woorden en zinnen en het onder woorden brengen van wat je denkt en voelt, word je taalvaardiger en mondiger. Mensen met een beperking leren door het dichten beter communiceren, laten hun eigen geluid horen en delen met anderen wat hen bezighoudt, raakt of ontroert. Dat maakt hen onafhankelijker en zelfverzekerder.

DE MEERWAARDE VAN GEDICHTEN

Gedichten zijn korte, beeldende en zorgvuldig vormgegeven teksten waarin ieder woord bewust gekozen is. Dat poëzie geen vaste vorm heeft, geeft ruimte aan de dichter om zijn ideeën op zijn of haar eigen manier te verwoorden.

GEDICHTEN SCHRIJVEN, HOE BEGELEID JE DAT?

  • Je gaat uit van de deelnemer zelf. Hierdoor werk je automatisch op het juiste niveau en zorg je dat de deelnemer zich laagdrempelig kan uiten, op een manier die past bij zijn of haar mogelijkheden.
  • Ga voor inspiratie en een handig stappenplan naar www.gedichtenlaboratorium.nl/schrijf-zelf. Dit is een webapp om zelf aan de slag te gaan met poëzie, wil je meer lezen kijk dan ook onder uitleg en inspiratie voor artikelen, creatieve werkvormen en meer.

Samen aan de slag met poëzie

TRAININGEN

In verschillende regio’s organiseert Special Arts basistrainingen voor begeleiders en leerkrachten. Ook zijn er online opfristrainingen. Door de trainingen word je vaardiger in het werken met taal en poëzie op een manier die voor iedereen zowel toegankelijk als uitdagend is, en die aansluit op de beleving en het vermogen van de leerling of cliënt. Wil je je verder bekwamen, dan kun je een eendaagse landelijke verdiepingstraining volgen.

Deelname aan de trainingen is gratis in ruil voor het delen van jouw ervaringen en verhalen.

Poëzieworkshop op locatie

Op jullie locatie, onder begeleiding, zélf gedichten maken? Dat kan met een getrainde begeleider, een Taalverleider.

WERKPLAATSEN SAMEN LEREN SAMEN DOEN

Onderdeel van Het Andere Gedicht 2022-2023 zijn Werkplaatsen waar mensen met een beperking en professionals elkaar ontmoeten en samenwerken rondom taalkunst en (nieuwe) uitingsvormen. Of misschien heb je wel een goed idee voor zo’n Werkplaats. Laat het ons weten!

MEER WETEN?

Bekijk ook de rest van deze website en kijk op de Facebookpagina van Het Andere Gedicht.

Heb je vragen of wil je de informatieposter bestellen? Mail naar poezie@specialarts.nl.

Special Arts richt zich op kunst en handicap. De landelijke stichting met ANBI-status bevordert dat alle mensen met een handicap aan kunst kunnen doen, ondersteunt kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van talent en brengt hun kunstuitingen voor het voetlicht. Special Arts richt zich op alle kunstdisciplines (beeldend, theater, muziek, dans en poëzie) en op mensen met uiteenlopende beperkingen (verstandelijk, psychisch en fysiek).


Het Andere Gedicht 2022-2023 wordt georganiseerd i.s.m. Blindschelders & Raadsman en Stichting Taalvorming en mede mogelijk gemaakt door: Stichting Dioraphte · VSBfonds · Stichting Serra Foundation · Stichting SFO · HandicapNL|Stichting SPZ · Prins Bernhard Cultuurfonds|René H. van Bokkum Fonds|Piet Boxem Fonds|Madelief Fonds · Ridderlijke Duitsche Orde · Gemeente Amersfoort – Fundatie Luden van Stoutenburg · Dr. C.F. Vaillant Fonds · Stichting het Gehandicapte Kind · Ars Donandi · Elise Mathilde Fonds · Stichting De Boom · Sociaal Cultureel Fonds ASR · Pasman Stichting.

Doe mee met onze enquête en je ontvangt de workshopmaterialen voor een workshop die jullie zelf op locatie kunnen gaan doen.