Basistraining

het Gedichtenlaboratorium in gebruik

door Blindschelders & Raadsman i.s.m. Special Arts

Wil je zelf aan de slag met taal samen met mensen met een verstandelijke beperking of NAH, maar weet je niet zo goed hoe daarmee te starten? Dan is de Basistraining van het Gedichtenlaboratorium precies wat je nodig hebt. Lees wat deze training inhoudt en bekijk ook zeker de reacties van onze deelnemers.

Wat is de Basistraining?
In deze ééndaagse training maak je kennis met de werkwijze Taalvorming. Je leert via welke stappen je op een laagdrempelige wijze tot een poëtische tekst komt en vooral op welke manier dat kan bijdragen aan taalontwikkeling.

Eerst ervaar je de werkwijze zelf: via tien eenvoudige stappen schrijf je een verrassend gedicht. Naar aanleiding daarvan reflecteren we in de groep en in subgroepjes uitgebreid op het wat en hoe van die stappen. Tenslotte onderzoeken we het waarom: wat is er zo belangrijk aan taal, waarom gedichten en waarom op deze manier?

Aan het einde van de dag kun je een klein groepje aan het schrijven zetten en begeleiden bij hun proces. Je weet ook waarom Taalvorming belangrijk is en hoe dat op een eenvoudige manier kan. Eventueel kun je werkvormen uit de Taalvorming inzetten in je eigen taallessen of in de gebruikte taalmethode. In ieder geval voel je je vrijer poëzie te gebruiken om de taal van leerlingen en cliënten op een speelse, laagdrempelige wijze te versterken.

Hoe geef je je op?
Bovenaan deze pagina wordt steeds de eerstvolgende training aangekondigd. De training gaat door bij minimaal 10 deelnemers. Special Arts biedt de training gratis aan, in ruil voor het frequent delen van jullie ervaringen uit de praktijk (zo mogelijk met foto’s).

Ervaringen van deelnemers
Benieuwd wat zo’n workshop oplevert? Hieronder kun je de reacties van verschillende deelnemers zien en lezen.

Tijdens de Basistraining laten we zien dat het maken van een gedicht heel laagdrempelig kan zijn. Je hoeft niet in een schrijfkamer te gaan zitten met een dure vulpen en een geweldig idee. Soms zeg je gewoon bij de koffie een opvallende zin, of een woord dat je laatst hebt geleerd. Ook dat kan al de basis zijn voor een gedicht!

Maria van Rongen vertelt over de Basistraining

Het Gedichtenlaboratorium werkt met een systeem van 10 stappen waarin je tot een gedicht kunt komen. Dit maakt het overzichtelijk voor zorgmedewerkers die nog maar weinig met poëzie hebben gedaan, maar het kan ook een nieuwe invalshoek geven voor wie juist heel veel ervaring heeft met gedichten. Onze Basistraining kan dus voor iedereen iets nieuws opleveren.

Onderdeel van onze training is om zelf een gedicht te maken en de gedichten aan het einde te bundelen. Zo’n tastbaar resultaat is natuurlijk superleuk om in je handen te hebben. Je hebt echt iets om trots op te zijn. Het maken van zo’n bundeltje is gemakkelijker dan het lijkt en kan dus ook prima gedaan worden in jullie atelier, dagbesteding, school of zorginstelling!

De training gaat door bij minimaal 10 deelnemers. De training biedt Special Arts zonder kosten aan, in ruil voor het frequent delen van jullie ervaringen uit de praktijk zo mogelijk met foto’s.
Neem contact op met Special Arts voor de mogelijkheden voor een basistraining op jullie locatie. Dit is mogelijk vanaf 10 personen.


Interesse?

Ik ben geïnteresseerd in de trainingen en workshops, neem contact met mij op:

"*" geeft vereiste velden aan

Contactpersoon*
De training of workshop
Meerdere opties mogelijk
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.