Werkplaats Theater van de Stad Oss – Lobke van der Sanden vertelt

“Met Theater van de Stad biedt De Lievekamp iedereen uit de gemeente Oss een podium. Maar het theater wil ook een plek van samenkomst zijn.”

Op 17 november 2022 zette theater De Lievekamp in Oss de deuren open voor de Basistraining Het Gedichtenlaboratorium in gebruik. De training vormt het startpunt van een project in de regio Oss waarbij we makers met een beperking een podium willen geven. De opgedane kennis van de training gaat nu met de begeleiders, verzorgers, docenten en andere professionals mee naar de eigen locatie en zij gaan aan de slag met dit materiaal. Elke paar weken vraagt Theater van de Stad na hoe het gaat en we proberen na verloop van tijd een moment te prikken om (online) bij elkaar te komen en te bespreken hoe ieder op de eigen locatie aan de slag is en wat eruit komt.

Met de resultaten gaan we een podiumpresentatie vormgeven die volledig op maat wordt gemaakt voor en door de bewoners van de woonzorglocaties of de bezoekers van de dagbesteding. De gedichten vormen daarbij de basis. Hoe krijgt dat gedicht een podium en wie geeft dat podium? Dat bepalen we gezamenlijk op basis van de mogelijkheden van de betrokkenen. Een voordracht is mogelijk, maar wie weet wordt er wel een lied, theaterscene, dans, schilderij of welke presentatievorm dan ook gemaakt. Ook is het mogelijk om iemand anders dit te laten uitvoeren als de schrijver/maker dit zelf niet durft of kan. Zo zorgen we ervoor dat we podium bieden aan een diverse en inclusieve groep makers die je niet vanzelfsprekend in het theater ziet en representeren we een grote, creatieve groep uit onze lokale samenleving.

Lobke van der Sanden, Theater van de Stad

De Werkplaats Theater van de Stad wordt vervolgd met:
* op locatie werken aan gedichten met het thema Natuurlijk
* uitwerken van uitingsvormen van de gedichten.
* voorjaar 2023 een poëziepodiumprogramma in Theater De Lievekamp