Werkplaats Centrum 31 Esdégé-Reigersdaal – Irene Eekhout vertelt

Centrum 31 in Heerhugowaard (onderdeel van Esdégé-Reigersdaal) biedt dagbesteding aan cliënten met kunstzinnige en creatieve talenten. Een van de medewerkers van Centrum 31, Irene Eekhout, volgde op 15 april 2022 de Basistraining Het Gedichtenlaboratorium in gebruik.

Irene Eekhout: “Na de cursusdag heb ik zelf eerst een poosje het dichtproces laten landen; ik moest het als het ware verinnerlijken. Toen dat gebeurd was, heb ik mensen uit ons kunstencentrum benaderd of ze mee wilden werken aan een klein gedichtenbundeltje. Omdat we in het kunstcentrum een project deden over het thema lucht, werd dat ook het thema van de bundel.

Marita vaak is met taal bezig. Het leek me logisch om haar te vragen om als proefkonijn te dienen in ons gedichtenproject. Dit woord wekte bij haar verwachtingen en ze wilde, na enige aarzeling wel meedoen. Ik heb hierna direct besloten dat het woord “gedicht” te beladen is. Ik noem het project sindsdien “woordenlab”.

De eerste sessie met Marita verliep anders dan ik me had voorgesteld. Ten eerste omdat ze direct met zinnen als  “hunkerend van verlangen” aankwam. Dat paste in mijn ogen niet bij de methode die we in de workshop hebben aangereikt gekregen. Maar misschien is dat discutabel, het is wel een zin die uit haarzelf kwam, al leek de zin wat gekunsteld. Ik ben er eerlijk gezegd nog niet helemaal uit hoe ik hiermee om moet gaan….

In ieder geval: we gingen  in gesprek. Ik vroeg haar of ze wilde vertellen over de lucht, waaraan ze op een schilderij werkte. Daar kwam een verhaal uit. Toen ik haar vroeg om de belangrijkste woorden in haar verhaal te onderstrepen of juist andere woorden weg te laten, werd ze heel boos op me. Want het was toch ONS project, moest ZIJ dan kiezen? Echt niet! We besloten een rondje te lopen. Na de wandeling – onderweg een reep chocolade gekocht – ging ze boos schrappen in de tekst. Toen die klaar was vroeg ze: “Kunnen we volgende week weer gaan zitten?”  “Dat kan,” zei ik.

De week erna vloeide er zonder problemen een prachtig gedicht uit haar hoofd en pen. Wow, wat ben ik trots op de manier waarop ze zich herpakte! En ik heb zelf veel geleerd van dit proces.

Bij het tweede ‘slachtoffer’ ging het veel vlotter, gelukkig.

En nu? Eigenlijk krijg ik nu zoveel vraag om ook eens een gedicht te mogen schrijven dat ik me afvraag of ik nog wel eens met vakantie kan ;-).
Het vervolg is helaas wat minder sprookjesachtig. Ik ben boventallig verklaard en heb geen opvolger gevonden die het woordenlab kan continueren. Misschien ga ik zelf als vrijwilliger aan de slag, of kan ik het idee op een andere plek uitwerken. Het is echt heel jammer om een initiatief als dit af te breken.”

Irene Eekhout

Het bundeltje met acht ‘gedichten’ heeft de titel Lucht! meegekregen en is, mooi vormgegeven, bij de opening van de expositie overhandigd aan de dichters en aan het bestuur van de stichting Esdégé-Reigersdaal. Het is te koop voor € 4,50 bij Centrum 31 te Heerhugowaard.

Inge Raadschelders over de dichtbundel:
“Wat heel fijn is dat het vrije vormen zijn. Dat het niet allemaal, rijmend passend of kloppend is. Daarmee wordt het poëtisch. (…) Je ontdekt gedichten waarin iets groots, universeels, ongrijpbaars gevat is in iets kleins. Daar word ik blij van. Een eigen blik van iemand op de wereld. Heel mooi gemaakt en vormgegeven. Ze kunnen allemaal zo ingestuurd worden voor de wedstrijd. Een prachtig cadeautje.”