Ideeën voor Stadsdichters

Als stadsdichter ben je er voor iedereen in de stad. Naast de taak om de stad en lokale actualiteiten in woorden te vangen, wordt van stadsdichters ook verwacht dat je bijdraagt aan de aandacht voor poëzie van de bevolking. Van die bevolking heeft ongeveer 15% een verstandelijke beperking en 3% niet-aangeboren hersenletsel. Dat is samen 18% ofwel bijna 1 op de 5!

Voor wie deze grote groep inwoners niet wil uitsluiten, maar niet zo goed weet hoe hen bij het stadsdichterschap te betrekken, geven we hierbij graag enkele handreikingen.

Tijdens ontmoetingen met mensen met een verstandelijke beperking ontdek je gaandeweg dat de unieke, authentieke taal van mensen met een verstandelijke beperking en hun geheel eigen kijk op de wereld tot prachtige poëzie kan leiden. Of zoals voormalig stadsdichter Mieke van Zonneveld zegt: ‘Iets creatiefs tot stand brengen met iemand met een beperking is geen liefdadigheid. Het is in de eerste plaats heel leuk, verrijkend en grappig. De puurheid van de ander –die ook in jezelf zit, maar als het ware schuilgaat onder een laag onuitgesproken gedragscodes en sociale wenselijkheid– is verfrissend en altijd gebeurt er wel iets onverwachts. Ook kan de ontmoeting met iemand met een beperking je een beetje een spiegel voorhouden.’

Wat kun je allemaal doen, behalve zo nu en dan een gedicht van een inwoner met een beperking onder de aandacht brengen?

Het Groot Poëziefeest – Foto: Claudia Kamergorodski

Samen optrekken
Joke van Leeuwen zei het al: ‘Als stadsdichter moet je onder de mensen zijn.’ Dat betekent dat je met allerlei verschillende inwoners in contact komt. Van daklozen tot villabewoners, van hoogopgeleiden tot mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. En dat je nieuwsgierig bent naar ieders verhaal.

Dichter zoekt maatje
Ga eens op pad met een maatje met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Wat er dan gebeuren kan, lees je hier: https://www.specialarts.nl/340685

Poëzieworkshop
Geef eens een workshop in het maken van gedichten aan mensen met een verstandelijke beperking. Of juist aan een heel diverse groep van ‘zonder’ en ‘met’. Wil je daarvoor eerst wat handvatten? Volg dan de gratis ééndaagse training Gedichtenlaboratorium in gebruik (zie www.gedichtenlaboratorium.nl/aanbod/basistraining/

Samen op het podium
Het podium is er voor iedereen. Wat dacht je daarom van het organiseren van een inclusieve poëziepresentatie met dichters met en zonder beperking? Een mooi voorbeeld is de poëzie-avond op Nationale Gedichtendag 2023 van Stadsdichtersgilde Amersfoort, waar Manuel Poelstra zijn gedicht Verrijkt voordroeg.

Bundel
Denk ook eens aan het samenstellen van een dichtbundel met gedichten van inwoners, waaronder inwoners met een beperking staan. Ter inspiratie: In De eerste bloemlezing van de Nederlandse poëzie van Tsead Bruinja staat onder andere een gedicht van Richard Muller, een dichter met downsyndroom.

Heb je vragen of ideeën? Stuur een e-mail naar poezie @ specialarts.nl. We komen graag met je in contact!