Werkplaats Nieuw Woelwijck

Wij vinden het altijd bijzonder om terug te lezen welk effect onze trainingen hebben op de instellingen waar we ze houden. Eén van die plekken is dorpsgemeenschap Nieuw Woelwijck in Groningen. Nadat Remda onze Basistraining heeft gevolgd, is ze zelf aan de slag gegaan met poëzie in hun dorpsgemeenschap. Het Verteldoosje is daarbij een praktisch tool.
Remda Spoelstra vertelt: “Ik heb erg veel aan de cursus en de informatie nadien gehad. Poëzie is hier echt gaan leven op Nieuw Woelwijck!”

De Basistraining heeft niet alleen handvaten gegeven om met poëzie bezig te gaan, maar ook inspiratie voor nieuwe projecten. De kaarten met vragen uit het Verteldoosje zijn daarbij heel inspirerend. Die kunnen je helpen een idee te verzinnen voor een verhaal of gedicht.
In Nieuw Woelwijck hebben 8 personen samen een groepsgedicht gemaakt over schaduwen en op basis daarvan een stop-motion video. Ook staan er nu regelmatig gedichten in de krant dat vier keer per jaar uitkomt in het dorp en hangen er in de gangen nieuwe kunstwerken waar gedichten een onderdeel van zijn.

Hieronder kun je het prachtige gedicht over schaduwen lezen.

SCHADUW

Ik heb vroeger wel eens
in een tent geslapen
Dan zag je schaduwen
op het doek

Wat zou dat zijn?
Is het een konijn?
of is het
een wild zwijn?

Als de zon schijnt
dan wordt ik heel erg lang
dan wordt ik
niet bang

Als ik in het theater
het licht aan doe
zie ik de schaduwen
van het toneelspel
op het witte doek

Ik sliep
in de blokhut
Toen liep er
een schaduw rond

Als ik buiten loop
in het licht
zie ik de schaduw
van mijzelf

Als ik in de zon
de soep rondbreng
zie ik in de aker
in mijn hand
voor de mensen
een geschenk