Werkplaats Stichting De Aanloop Hoofddorp

Voorzitter Lex Passchier vertelt: “In het dagelijks leven zijn veel gesprekken met mensen met een verstandelijke beperking heel praktisch: wil je koffie of thee, wat eten we vanavond. Praten over waar je bang voor bent, of over wat je lekker vindt, gebeurt veel minder vaak. In de gesprekken die tijdens het project ontstonden, kwam die persoonlijke beleving juist wel aan bod, ze kwam zelfs op papier te staan.” Een selectie van de gedichten is verzameld in de dichtbundel ‘Dichter bij De Aanloop’.

De gedichten van zeventien dichters zijn verzameld in een dichtbundel. Deze bundel met de titel ‘Dichter bij De Aanloop’ is op 15 december 2022 is uitgegeven door Boekhandel Stevens in Hoofddorp en natuurlijk hier ook feestelijk gepresenteerd. Acht van de zeventien dichters waren aanwezig om de bundel persoonlijk te signeren en een gedicht uit de bundel voor te dragen, al dan niet met wat ondersteuning in de vorm van souffleren. De dichtbundel wordt door de boekhandel gratis meegegeven aan klanten als kerstgeschenk.

============

Mooie verhalen uit de poëziepraktijk

Een van de deelnemers aan het poëzieproject was naar de dierentuin geweest en vertelde dat hij een kameel had gezien. Wat deed de kameel? In z’n handen klappen. En wat voor geluid maakte de kameel? Een soort blaffend geluid. De kameel bleek een zeehond, maar hij bleef gewoon kameel heten.

En hoe mooi de ontdekking dat een moeilijk sprekende deelnemer door de rust, concentratie en het goed luisteren tot woorden komt. Prachtig is de humor en zijn talent om te rijmen. Wat wordt er veel gelachten!

============

Zomer 2022 – Voorzitter Lex Passchier vertelt
“In gesprekken vanuit de vertelstroom wordt veel meer van iemands persoonlijkheid zichtbaar”

De Aanloop kwam op mijn pad doordat de Rotary, waarvan ik destijds lid was, voor deze stichting acties organiseerde. Bovendien woon ik vlak bij het clubgebouw. Ik had meteen op een natuurlijke manier een klik met de doelgroep. Sindsdien heb ik mensen met een verstandelijke beperking in mijn hart gesloten. Na het volgen van de basistraining Het Gedichtenlaboratorium in gebruik zijn we bij de Aanloop een poëzieproject gestart.

In het dagelijks leven zijn veel gesprekken met mensen met een verstandelijke beperking heel praktisch: wil je koffie of thee, wat eten we vanavond. Praten over waar je bang voor bent, of over wat je lekker vindt, gebeurt veel minder vaak. In de gesprekken die tijdens het project ontstonden, kwam die persoonlijke beleving juist wel aan bod, ze kwam zelfs op papier te staan. Daardoor voelden mensen zich erkend. Alsof ineens hun eigenheid, hun persoonlijkheid werd gehoord en gezien.

Het effect was nog groter dan gedacht. De deelnemers aan het project waren enorm trots en groots op het boekje waarin hun gedicht stond. Dat was ronduit emotioneel.
Zelf vond ik het fascinerend om een kleine inkijk te krijgen in wat er in iemands hoofd gebeurt. Mensen met een verstandelijke beperking denken anders en hebben een heel eigen manier van woorden gebruiken, omgaan met taal, associaties leggen. Van jou als begeleider vraagt dit dat je alle wetten over taal, verhaalopbouw en poëzie overboord gooit en de deelnemer de stroom laat bepalen. Zo ontstaat taal vanuit de eigen kracht en creativiteit. Dat klinkt makkelijker dan het is; soms heb je toch de neiging om iets aan iemands woorden te willen aanpassen om er een gedicht van te maken. Maar dat moet je niet doen, het haalt de authenticiteit weg.’

Lex Passchier

Sinds de start van het poëzieproject gebeurt er bij Stichting De Aanloop van alles: 

  • Met regelmaat worden er op de zaterdagbijeenkomsten gedichten gemaakt. Na elke sessie krijgen de dichters een tastbaar boekje mee naar huis. De omslag heeft elke keer een andere kleur, waardoor een mooie verzameling ontstaat.
  • Soms komen mensen binnen en zeggen: ik kan geen gedichten maken, ik kom gewoon even luisteren. Dat is natuurlijk ook prima. Vaak wordt dan toch van alles gedeeld. De vrijwilligers schrijven op wat er wordt gezegd, zet de zinnen onder elkaar en vraagt of er het klopt en of er nog iets bij moet. Zo ontstaat vaak toch een verhaal of gedicht.
  • Er is een dichtbundel gemaakt. Hierin zijn de gedichten verzameld van zeventien dichters. Het boekje met de titel ‘Dichter bij De Aanloop’ is op 15 december 2022 feestelijk gepresenteerd bij Boekhandel Stevens in Hoofddorp. Acht van de zeventien dichters waren aanwezig om de bundel persoonlijk te signeren en een gedicht uit de bundel voor te dragen, al dan niet met wat ondersteuning in de vorm van souffleren. De dichtbundel wordt door de boekhandel gratis meegegeven aan klanten als kerstgeschenk.
  • Ook worden er gedichten gemaakt over het thema ‘natuur’. Uit de verzamelde gedichten kiest De Aanloop er van elke deelnemer drie om in te sturen voor de poëziewedstrijd Het Andere Gedicht.
  • Vanaf januari 2023 worden van de geschreven teksten voordrachten, liedjes en korte scenes gemaakt. Dat gaat leiden tot één presentaties bij Stichting De Aanloop.