Werkplaats Stichting De Aanloop Hoofddorp – voorzitter Lex Passchier vertelt

“In gesprekken vanuit de vertelstroom wordt veel meer van iemands persoonlijkheid zichtbaar”

De Aanloop kwam op mijn pad doordat de Rotary, waarvan ik destijds lid was, voor deze stichting acties organiseerde. Bovendien woon ik vlak bij het clubgebouw. Ik had meteen op een natuurlijke manier een klik met de doelgroep. Sindsdien heb ik mensen met een verstandelijke beperking in mijn hart gesloten. Na het volgen van de basistraining Het Gedichtenlaboratorium in gebruik zijn we bij de Aanloop een poëzieproject gestart.

In het dagelijks leven zijn veel gesprekken met mensen met een verstandelijke beperking heel praktisch: wil je koffie of thee, wat eten we vanavond. Praten over waar je bang voor bent, of over wat je lekker vindt, gebeurt veel minder vaak. In de gesprekken die tijdens het project ontstonden, kwam die persoonlijke beleving juist wel aan bod, ze kwam zelfs op papier te staan. Daardoor voelden mensen zich erkend. Alsof ineens hun eigenheid, hun persoonlijkheid werd gehoord en gezien.

Het effect was nog groter dan gedacht. De deelnemers aan het project waren enorm trots en groots op het boekje waarin hun gedicht stond. Dat was ronduit emotioneel.
Zelf vond ik het fascinerend om een kleine inkijk te krijgen in wat er in iemands hoofd gebeurt. Mensen met een verstandelijke beperking denken anders en hebben een heel eigen manier van woorden gebruiken, omgaan met taal, associaties leggen. Van jou als begeleider vraagt dit dat je alle wetten over taal, verhaalopbouw en poëzie overboord gooit en de deelnemer de stroom laat bepalen. Zo ontstaat taal vanuit de eigen kracht en creativiteit. Dat klinkt makkelijker dan het is; soms heb je toch de neiging om iets aan iemands woorden te willen aanpassen om er een gedicht van te maken. Maar dat moet je niet doen, het haalt de authenticiteit weg.’

Lex Passchier

Sinds de start van het poëzieproject gebeurt er bij Stichting De Aanloop van alles: 

  • Er is een dichtbundel gemaakt. De feestelijke publicatie is op 15 december 2022 om 16.00 uur bij Boekhandel Stevens in Hoofddorp. De dichtbundel wordt door de boekhandel gratis meegegeven aan klanten als kerstgeschenk.
  • In november en december worden in drie sessies nog meer gedichten geschreven. Er wordt dan gewerkt vanuit het thema ‘kerst’.
  • Ook worden er – voor de poëziewedstrijd – gedichten gemaakt over ‘natuur’.
  • Vanaf januari 2023 worden van de geschreven teksten voordrachten, liedjes en korte scenes gemaakt. Dat gaat leiden tot één presentaties bij Stichting De Aanloop.