Workshops in de praktijk – speciaal onderwijs

Binnen Het Andere Gedicht worden er trainingen en workshops gegeven, waarin je de werkwijze van Het Gedichtenlaboratorium ervaart en gaat spelen met taal. Daar komt veel moois uit.

Poëzieworkshop bij VSO De Kleine Wereld in Gorinchem‘Wat ruik ik nou’?

Taalverleider Marijke de Val en stagiaire Tara Akkerman geven een poëzieworkshop aan leerlingen van VSO-school De Kleine Wereld in Gorinchem. Er zijn acht leerlingen tussen de 13 en 20 jaar. Binnen het thema Natuurlijk van Het Andere Gedicht hebben leerlingen en begeleiders een geur meegenomen. Een luchtje met een eigen verhaal.

Marijke heeft twee flesjes met essences meegenomen die ze rond laat gaan. Weten jullie wat je ruikt? Er wordt geroepen, geraden: Is het perzik, abrikoos, peer, aardbei, kers? ‘Wat ruik ik nou’?

Tekeningen: Letsdraw.it

De vertelronde is nu gestart en alle deelnemers worden uitgenodigd te laten zien wat ze meegenomen hebben en gevraagd erover te vertellen. De verhalen met een luchtje eraan zijn het startpunt voor het schrijven. Alleen of met hulp van een begeleider. Die worden aangespoord om door te vragen. De vragen helpen de leerlingen om meer details en meer gevoelens in hun verhaal te brengen.

Als iedereen klaar is met schrijven, is het tijd om de gedichten echt af te maken. Moet er nog wat aan gesleuteld worden? Moet er woorden uit, woorden bij. Is de volgorde goed? Daarna worden de gedichten voorgelezen. Er wordt gelachen, meegeleefd, geapplaudisseerd. Iedereen is trots op zijn of haar tekst.

We maken tot slot een bundeling van de teksten ‘Luchtjes van de Wereld’.

De concentratie van de VSO-leerlingen is verrassend goed. Ook de begeleiders zijn verbaasd dat de aandacht blijft. We werken bijna anderhalf uur, steeds in korte opdrachten. Er is afwisseling tijdens de workshop en de meeste leerlingen vinden het fijn bezig te zijn met hun meegebrachte luchtje en het eigen verhaal. Leerlingen vertellen Marijke na afloop dat ze best vaker zo willen werken.

Binnenkort is een uitgebreider artikel via Het Gedichtenlaboratorium te lezen.